Mevcut sözleşmeye ön görülmüş sistem için iş akışı ve ödeme planı ile alakalı eklenmesi gereken maddeler bulunmaktadır.
Rölövasyon tekniği ile kuyunun tüm ölçüleri net bir şekilde çıkacak, kalıp hataları tespit edilecektir.
Kuyunun en dar hali belli olacağından kabin ölçüsü dahil tüm ölçüler net olarak çıkacaktır. Asansör avan projesinin çıkarılmasının ardından kendi tasarımımız tek tip konsol ve yan bölmelerle sıkıntısız montaj sağlayabiliriz. Bunlar dışında standartlaştırılmış şaseler de imal edebiliriz. Kendi kenet ve konstrüksiyonumuzu oluşturmamızın avantajı ise her kapasiteye göre standart kabin ve süspansiyonlar oluşturmaktır. Böylelikle tedarikçilerle yaşayacağımız sıkıntıları bertaraf etmiş olacağız.
Tasarımını hazırladığımız asansörün kabin üstü yaşam alanına kadar bütün ölçüleri belli olacağından standarda aykırı durumlar önceden ortaya çıkacaktır. Risk analizleri de dahil olmak üzere bütün prosedür iş planına dahil edilecektir. Proje üzerinden belediye ve kontrol kuruluşu taleplerinide sağladığımızdan emin olduktan sonra ,satın alma evresine geçilebilir.
Çizilmiş projeye istinaden eksiksiz malzeme listesi çıkarılır. Asansörün tüm malzemesi tek seferde alınabilir. Ölçüleri belli imalat ürünlerin teslim alınması sırasında kontrol edilmesi ve paketlenmesi gerekmektedir.
Malzemelerin paketlenmesi ve sınıflandırılması gerekmektedir paketler şu şekilde olacaktır.
Sözleşmede bahsi geçen teslim tutanağı gerekleri şu şekilde olacaktır.
İş Planı
Tüm malzeme gerekli kontrollerle birlikte eksiksiz ve hatasız şantiyede olacak. Tek bir ekip ofis üzerinde hiçbir yük oluşturmadan montajı sonlandırılabilecektir. İş akışı şu şekilde olacak.
ASANSÖR YAPIMI ( Tasarım, Montaj ve İmalat ) :
Öncelikle şu konu çok iyi bilinmelidir. Asansör, bir mühendislik dalıdır.
Her ne kadar bugün üniversitelerde bir otomotiv, gemi, uçak ve bilgisayar mühendisliği gibi spesifik bir alana sahip değilse de; artık günümüzde Asansör Mühendisliği bölümlerine ihtiyaç duyulduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Halen sektörde özellikle makine mühendisleri ve elektrik mühendisleri asansör alanında çalışmalar yapmakta ve sektöre hizmet etmekteler. Ancak bilindiği gibi asansör sadece makine-mekanik, elektrik-elektronik konularını kapsamayıp ayrıca mimarlık, inşaat, ve hatta yazılım (bilgisayar) alanlarından da bazı konuları kapsamaktadır. Dolayısı ile bu kısa açıklama bile çığ gibi büyüyen ve teknolojisi sürekli gelişen sektörde asansör mühendisliğinin gerekliliğini ve ihtiyacını ortaya koymaya yetiyor.
Bu durum tespitinden sonra asansör montajı şöyle açıklanabilir.
Asansör montajı ,yapılacak binanın mimari ve statik projesi ile birlikte; güncel mevzuata göre asansör tasarımı ve avan veya uygulama projenin hazırlanmasıyla başlar.
Asansör projesinde asansörün bulunduğu bina sahibinin adı, yapının adresi,pafta,ada ve parsel numarası, yapılacak asansörün teknik özellikleri (Durak sayısı,seyir mesafesi, kapasitesi, hızı, kullanılacak motor bilgileri vs), tüm (kuyu,kabin,kapı,mak.dairesi vs.) ölçüleri, trafik hesapları, bina statiği, elektrik hesapları, projeyi hazırlayan mühendislerin imzaları ile proje mükellifi firmanın bilgileri bulunur.
Asansör montajına yetkili mühendislerce hazırlanan ve ilgili idarece onaylanan asansör uygulama projesine göre başlanır.
Asansör montajında, kullanılan malzemenin seçimi ve özellikleri ile montajın her etabının yetkili mühendislerce kontrolü ve işçilik vasfı ortaya çıkacak ürünün kalitesini belirler.
Asansör montajını tamamlayan firma asansöre kendi tescilli markasını ve CE’sini vurur.
Asansör montajı güncel yönetmelik ve standartlara göre tamamlanarak, yetkili muayene kuruluşunun kontrolünden geçirilip yeşil etiket alınır.
Yeşil etiket alınan asansörün tescil işlemlerinin “Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği” hükümlerine göre ikmal edilen dokümanlar ile birlikte müracaat edilen idare (belediye) tarafından yapılması sağlanır.
AVAN PROJE HAZIRLAMAK:
UYGULAMA PROJELERİ :
Projelendirilmesi ya da revize edilmesi gereken asansörler uzman ekibimiz ve mühendislerimiz tarafından proje alanında incelenir. İncelemesi yapılan proje alanının gerekli çizimleri mühendislerimiz ve teknikerlerimiz tarafından hazırlanır. Hazırlanan çizim ve dokümanlar kısa bir zamanda gerekli departmanlara ulaştırılır. Projelendirme işlemleri müşteri isteği ve danışmanlarımız tarafından belirlenecek olan model ve özellikler mühendislerimiz tarafından onaylandıktan sonra fiyatlandırmak için pazarlama departmanımıza gönderilir. Müşteri ile sağlanmış olan mutabakat sonrası mühendislerimiz çizimleri tekniklere devreder ve projelendirme işlemi sonuçlanmış olur.
ASANSÖR İMALATI´NDA (MONTAJ) BİLİNMESİ GEREKENLER :
1) Planlama Aşamasında :
2) Bina Yapım Aşamasında :
3) Müteahhit, Mimar ve Mühendislerin Dikkat Etmesi Gerekenler :
4) Firma Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler :
Asansör Montajı, asansör diye tanımlanan ürünün ortaya çıkmasını sağlayan imalatın adıdır. Nasıl bir bina, fabrika veya atölyede değil temelinin atıldığı yerde inşa ediliyorsa asansör de böyledir. Bina temelinden başlayarak asansör için bırakılan kuyu dibi diye tabir edilen yer de asansörün temelidir. Asansör kuyusu (şaftı) bu temel üzerine inşa edilir. Asansör de bu kuyuya (şafta) standartların öngördüğü şartlarda asansör montajı yapılarak tesis edilir. Asansör montajı bir başka değişle asansörün inşası anlamına da gelmektedir. Bir inşaat firması inşa ettiği binanın demirini, betonunu, çimentosunu, penceresini, kapısını, mermerini, fayansını vb… kendisi üretmiyorsa (istisnalar hariç) asansör montajı yapan firmalar da asansörün motorunu, kapısını, rayını, kabinini, butonunu vb… kendisi üretmez.
Halk arasında asansör denilince fabrika ortamında üretilen ve götürülüp binaya pencere kapı gibi monte edilen bir ürün akla gelir. Hâlbuki asansör parçalarının 95/16/AT Asansör yönetmeliğine ve TS EN 81-1, TS EN 81-2 ye uygun asansör montajı yapılmadıkça ve buna uygun son kontrolleri de yapılıp hizmete alınabilecek duruma getirilmedikçe bu ürün asansör hüviyeti kazanmaz. Hal böyleyken asansör montajının kalitesi de azami dikkat edilecek hususların başında gelmektedir. Asansör tedarikçileri tarafından bu unsur pek düşünülmez. Sonuçta iş hazır malzemelerin binaya tutturulmasıdır. Pek üzerinde düşünülecek bir konu değildir düşüncesi hakimdir. İnşaatta harcını ben alayım usta, sıvasını sen yap mantığı asansör montajında maalesef geçerli değildir. Deneyenler yok mu? Var tabiki. Fakat sonuç binaya sıvanmış bir asansör uygulamasını andırmaktadır. Asansörü monte eden ustanın herhangi bir hukuki sorumluluğu zaten yoktur. Ücretini de almıştır, yani inşaatta işini bitirmiştir.
Bu tip uygulamalara asansör ruhsatı da alınamadığından tam bir ortada kalma durumu söz konusudur. Çünkü ruhsat alınamayan asansör yapılmamış kabul edilmekte, dolayısıyla binaya iskân verilmemektedir. Resmi kurumlar her türlü riski alan tüzel kişileri yani asansör firmalarını asansör montajı yapmış kabul etmektedir. Çünkü asansör montaj firmaları her zaman düzenli olarak denetimleri yapılan ve her türlü belgeyi almaya hak kazanmış firmalardır. Yapılan asansör montajını proje aşamasından montaj aşamasına, malzeme temininden asansör kalite kontrolüne ve bir bakım sözleşmesi yaparak hizmete açılması işlemine kadar her aşaması elektrik ve makine mühendislerinin denetiminde yapılması zorunludur. Gerekli mevzuatlara uygun olarak yapılan asansör montajının maliyeti bu sebepten dolayı değişiklik arz etmektedir.
Onun içindir ki girdi ürün kontrolleri tek tek yapılan asansör parçaları ile yapılan asansör montajı, kaliteli bir işçilik ve yüksek deneyim gerektirmektedir. Asansör üzerinde bulunan marka bir kapının veya bir kabinin markası değil asansör montajı yapan firmanın tescilli markasıdır. Aynı malzemeleri kullanılan asansörlerin markalarının farklı olması asansör montajını farklı bir firmanın yaptığını ancak aynı malzemeleri kullandığını göstermektedir. Asansör montajı yapan firma asansör teknik dosyasını oluşturur ve testlerden geçen ürününe CE işaretini etiketler. Bu olay kendisini denetleyen firmaların da olduğunu ve standartlara uygun olarak asansörü tesis ettiğini gösterir. Aksi durumda asansör montajı yapanının kim olduğu bilinmeyen ve CE işareti de taşımayan asansörler ‘gecekondu asansörler’ sınıfına girer. Bu da her kaçak yapı gibi yıkılma (demontaj) riskiyle karşı karşıyadır. Tabi bu ürünleri kullanmak ve kullandırtmak ise daha büyük risktir.
Değerli ziyaretçilerimiz;
Asansör montajı, kanunlarla yetkilendirilmiş asansör firmaları tarafından yapılması zorunludur. Asansör imalatı ve montajı için çalışacağınız firmanın gerekli olan tüm belgelere sahip olduğunu kontrol ediniz. KINGLIFT Asansör, asansör montajı için gerekli görülen tüm belgelere sahiptir.