TASİAD’DAN MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE TAM DESTEK

TASİAD’DAN MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE TAM DESTEK

Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TASİAD), meslek lisesi öğrencileri ile buluştu. Sektöre girmeye hazırlanan öğrencilere staj sonrası iş garantisi sunan TASİAD, öğrencilere sektörü anlattı, kalifiye personele duyulan ihtiyaca vurgu yaptı. 

HABER ASANSÖRÜ (İSTANBUL)- Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TASİAD), meslek lisesi öğrencileri ile buluştu.

TASİAD, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzaladığı Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında İMMİB ERKAN AVCI MTAL öğrencileri ile bir araya geldi. Sektöre girmeye hazırlanan öğrencilere staj sonrası iş garantisi sunan TASİAD, sektörün tanıtımını yaptı ve kalifiye personele duyulan ihtiyaca dikkat çekti. 

TASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Yasemin Bulut ve Servet Karabacak ile birlikte TASİAD üyeleri Cem Özalpaşan ve Didem Özalpaşan’ın katılımıyla gerçekleşen etkinliğe Elektrik-Elektronik bölümü öğrencilerine  asansör mesleğinin  gereklilikleri  anlatılarak sektörün teknik, güvenlik ve ekonomik açıdan gelişimi hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

“MESLEK LİSELERİ SANAYİMİZİN CAN DAMARIDIR”

TASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasemin Bulut, meslek liselerinin Türk sanayisinin can damarı olduğunun altını çizerek, nitelikli iş gücü kaynağının temel eğitiminin meslek liselerinde başladığını belirtti. Türkiye’de ve dünyada artan dikey yapılaşmayla birlikte asansörlerin günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Bulut,  buna paralel olarak da sektörde her geçen gün nitelikli iş gücüne duyulan  ihtiyacının arttığına vurgu yaptı. Sektörde hiçbir dönem işsizlik sıkıntısının yaşanmadığına değinen Bulut, asansör sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin sıkı denetime tabii tutulduğunu, buna rağmen medyaya yansıyan asansör kaza haberlerinin bir çoğunun personelin gerekli güvenlik tedbirlerine uymamasından kaynaklandığını ifade etti. 

Öğrencilere kariyer hayatlarında rehberlik edecek tavsiyelerde bulunan Bulut, “Geleceğiniz için doğru adımlar atmanız için buradayız” diye konuştu. 

Zamanın boşa harcanmaması gerektiğinin altını çizen Bulut, şunları söyledi: 

“Okuldan mezun olmuş olmak, üniversiteye gitmiş olmak ve üniversite diploması almış olmak yeni dünya düzeninde yeterli değil. Kendinize yatırım yapmanız çok önemli.  En büyük sıkıntımız yabancı dil. Türk asansör firmaları dünya genelinde montaj yapıyor. Yurtdışında montaj yaparken yabancı dil bilen personel sıkıntısı çekiyoruz.  Kendinize yatırım yapın, Yabancı dil öğrenin, global düşünün. Kitap okuyun. Okumak, global düşünce anlayışınızın gelişmesini sağlayacaktır. 

“ASANSÖR SEKTÖRÜ YELPAZESİ GENİŞ BİR SEKTÖR”

TASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Servet Karabacak da gençlere, asansör sektörünün önemini anlattı. “Asansör sektörü özellikle 2004 ve 2012 yılında yönetmeliklerde ve standartlarda yapılan değişiklikler ile önemli bir hâle geldi. Standartlar, asansöre şekil vermeye başladı. İş güvenliği, işçi sağlığı önem arz etmeye başladı. Bunun için de sizler, sektör için vazgeçilmez olmaya başladınız” dedi. 

Asansör sektöründe yetişmiş eleman açığına dikkat çeken Karabacak, şunları söyledi: 

“Asansör sektörü yelpazesi geniş bir sektör. Sektörü sadece montaj ve bakım olarak düşünmeyin. Asansör mekanik, elektronik ve mekatronik ürünlerden oluşan bir sistem. Türk asansör sektörünün ana başlıklarından biri komponent üretimidir. Asansör sistematiğini oluşturan, kapı, kabin, süspansiyon, makine-motor,  kumanda panoları, butoniyerler. Hepsi ülkemizde standartlara uygun yüksek kalitede üretilen ürünlerdir.  Bu bakımdan asansör sektörünü  sadece montaj, bakım, onarım  diye düşünmemek gerekir.  Sektörün üretim  alanlarında da kendinize seçim yapabilirsiniz.” 

“ÜRÜNDE HATA OLMAZ, KAZAYI ÇALIŞAN YAPAR”

Türkiye’de çok fazla asansör firması olduğunu hatırlatan Karabacak, gençlere staj çağrısı yaptı. Karabacak, “Gelin, stajınızı bizlerle yapın. Stajınız bittiğinde işiniz hazır. Bu sektör hiç bir zaman ölmez. İşin riskli boyutları var evet ama aldığınız eğitimle bu riskleri minimize etmek mümkün” dedi. 

Karabacak, sektörde yaşanan kazalar hakkında da konuştu, “üründe hata olmaz’’ vurgusu yaparak, ‘’Kazayı çalışan yapar. Üründe problem varsa onu göreceksiniz, önüne geçeceksiniz ve kullanmayacaksınız. Burada aldığınız eğitimler gelecekte bunları uygulamanızda yardımcı olacak” diye konuştu. 

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SANAYİDE KADIN HAREKETİ

Karabacak, asansör bölümünde eğitim gören kız öğrencileri de seslendi, şunları söyledi; 

“Kızlar bu işi yapamaz diye düşünmeyin. Bakım ve arıza konusunda çok rahat çalışabilirsiniz. Ofiste, satın almada operasyon alanında çalışabilirsiniz. 1950’li yıllarda, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Rusya’da, Doğu Bloku ve Batı Almanya’da ağır sanayide hep kadınlar çalıştı, erkek zaten yoktu, savaşta kaybetmişlerdi. Bu ülkelerde kadınlar sayesinde sanayi bu kadar ilerledi. Ağır sanayide çalıştılar, siz de yapabilirsiniz.” 

“ASANSÖR TERMİNOLOJİSİ ÇOK ÖNEMLİ”

TASİAD üyesi Cem Özalpaşan, yabancı dil bilmenin önemine değindi. “İngilizce ve asansör terminolojisine hâkim olmak çok önemli. ABD’de  15 yıl asansör montörü olarak çalıştım. İngilizcem olmasaydı çalışamazdım.” diyen Özalpaşan, sektörün geleceğinin parlak olduğuna işaret etti ve “Yurt dışında aldığım tecrübeler bana bir asansörcünün her yerde çalışabileceğini gösterdi. Binalar olduğu sürece asansörcüye ihtiyaç var. Sevdiğiniz işi, istediğiniz işi seçin. Her konuda kendinize yatırım yapın.” tavsiyelerinde bulundu. 

Teknolojinin hızlı ilerlediğini ve bu ilerlemelerin sonunun olmadığını söyleyen Özalpaşan, “Asansör sektörü de teknolojiye bağlı olarak gelişiyor. Çağ değişti. Sizler internet çağı çocuklarısınız. Teknolojinin vermiş olduğu bir güç var sizde. Bu gücü sonuna kadar kullanın” dedi. 

“SEKTÖRÜN ARA ELEMANA İHTİYACI VAR”

Kız öğrencilerin organizasyon kabiliyetlerinin yüksek olduğunu söyleyen TASİAD üyesi Didem Özalpaşan, asansör sektörünün yönetim kademelerinde özellikle satış, satın alma ve müşteri ilişkileri noktasında kendisini geliştirmiş kız öğrencilere ihtiyacı olduğunu ve mezunların kolaylıkla iş bulabileceğine dikkat çekti.

Özet
:
Resim